"Звездна кухня": Как да си приготвим спагетите от киношедьовъра „Кръстникът“ (Рецепта)
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Едва ли някой ще възрази, че кулинарията е истинско изкуство, съвсем равноправно на другите видове творчество. Затова книгите и филмите, които разказват за него, са на такава почит сред българската публика.
Най-новото заглавие в каталога на „Милениум“ съчетава именно тези две изкуства – филмите и готвенето.
„Звездна кухня – 120 рецепти от любими филми и сериали“ представя десетки култови рецепти, приготвени и изядени на малкия и големия екран през последния век.
От страниците ѝ ще научите какви са гозбите, поднасяни в двора на Сюлейман Великолепни от „Златният век“, как мафиотите в „Кръстникът“ приготвят своя сос за спагети, как да сварите лучената супа „Гурме“ на шеф Виктор Баринов от руския сериал „Кухня“, с какво си угажда агент Купър от „Туин Пийкс“, кое ястие пречи на Остап Бендер да се докопа до диамантите в „Дванайсетте стола“, с какво героят на Харисън Форд разтопява сърцето на Даян Кийтън в комедията „Сутрешен блок“, какво похапва Кристоф Валц в „Гадни копилета“, докато измъчва Шошана...
Книгата не просто предлага подробни и достъпни рецепти, но и връща спомените за някои от най-хубавите сцени в представяните филми. Така всъщност това четиво се превръща в истински културен и кулинарен празник за всеки любител на киното и гастрономията. Удоволствието е допълнено от многобройните снимки и от избраните цитати от всяка лента. Подбраните ястия ще ви дадат идея как да разнообразите домашната трапеза в застудяващите дни, как да накарате децата да заобичат зеленчуци и как да събудите апетита и на най-злоядия член на семейството.
В тази луксозна, изцяло цветна книга всеки може да открие вдъхновение за своето ежедневие и да превърне досадното домакинско готвене в истинско звездно преживяване. И понеже любовта към храната е най-сигурният белег за любов към живота, не се колебайте и грабнете „Звездна кухня“ – за да се почувствате като звезда в своята кухня и да изживеете историята на своя най-хубав филм!
А ето и рецептата за спагети от кинокласиката „Кръстникът“:
Продукти: 500 г свински наденички или кюфтенца, 1 консерва обелени нарязани домати в собствен сос, 1 ч. л. доматено пюре, 4 скилидки чесън, 1 средна гл. лук, зехтин, половин почистена от семките люта чушка, 1 ч. л. риган, настърган пармезан на вкус.
Приготвяне: В зехтина се запържват нарязаният на едро лук и чесънът. Отрязваме края на наденичките и изстискваме месото от обвивката на малки порции. Месото се запържва заедно с лука и чесъна 5-7 минути, докато придобие апетитна златиста коричка, като следим лукът и чесънът да не прегорят. Сега се добавят доматите с половината от соса им и се намачкват с вилица. Добавят се доматеното пюре, накълцаната люта чушка и риганът. Сосът трябва да заври, като се разбърква от време на време, след това огънят се намалява и готвенето продължава още 15-20 минути. Налива се виното и се вари още 5 минути, а след това сосът се подправя с 2 ч. л. захар и сол на вкус. Сосът трябва да бъде достатъчно гъст и красив на цвят, така че, ако е необходимо, се вари още известно време. Спагетите се сваряват ал денте, съединяват се със соса и се сервират, подправени с черен пипер и посипани с накълцан пресен магданоз, босилек и пармезан.